lauantai 31. maaliskuuta 2012

Pikku allergikko

Miten koskaan ei saa sitä päivitystä aikaiseksi.

Käytiin kaksi viikkoa sitten viimeinkin "kunnon" eläinlääkärillä (sisätautiell) tutkituttamassa kunnolla mikä siihen Uudin ainaiseen oksenteluun on syynä. Olenhan siitä aikaisemminkin kysynyt eri eläinlääkäreiltä vaikka kuinka monesti muiden juttujen yhteydessä, mutta vastaus on aina sama: "se on syönyt jotain sopimatonta, saanut bakteereita jostain, oksentaa tyhjää mahaa tms - ei ongelmia kunhan ei kuivu". Se on ollut kuitenkin niin jatkuvaa ja ajoittain voimakastakin (etenkin lähiaikoina) ettei se voi olla "ei ongelmia", enkä usko että se tasaisin väliajoin syö jotain sopimatonta joka laittaa sen oksentamaan illalla. Lyhyesti selitettynä U on siis oksennellut melkein koko ikänsä noin kuukauden-parin välein muutaman kerran illalla, jonka jälkeen se on ollut aina normaali. Joskus oksentelujen välillä on saattanut olla puoli vuotta, joskus se on saattanut oksentaa useamman kerran viikossakin. Kuten nyt, kun viimein päätin viedä sen kunnon tutkimuksiin.

Jotakin siltä sitten löytyikin. Itse odotin jo pahinta eli jotain kasvainta tms. mahalaukussa, mutta mitään sellaista ei onneksi ainakaan tunnustelulla ja röntgenkuvien avulla löytynyt. Sen sijaan mahalaukussa näkyi hieman kaasua ja melko lievää tulehdusta, joka johtuu luultavasti allergian aiheuttamasta oireilusta, vaikka oireilua ei muuten näe. Virallinen diagnoosi on siis luultavasti allergiasta aiheutuva krooninen gastriitti eli mahalaukun tulehdus. Ja nyt kun ajattelen, se on erittäin järkeenkäypää ja tunnen itseni idiootiksi kun en ole tajunnut allergian yhteyttä tuohon, vaikka tiedän että Uudilla on allergioita monista siitepölyistä maissiin ja pölypunkkeihin. Olen luottanut sokeasti siihen että ne verikokeet näyttivät kaikki ruoka-aineallergiatkin, enkä osannut yhdistää niinkin itsestäänselvää asiaa kuin oksentelua allergiaan.

Koska vaiva on krooninen, sitä tuskin saa varsinaisesti parannettua, mutta sitä pitäisi kyllä saada hoidettua ja hillittyä. Uudi sai nyt 28 päivän mahalaukun happoja tasoittavan lääkekuurin (Losec), annan sille ruokaa vähemmän useamman kerran päivässä sekä muutan sen ruokavaliota. Eläinlääkäri ehdotti/suositteli tottakai siirtymistä hypoallergiseen nappulaan, mutta pitkän pohdinnan jälkeen en kuitenkaan siirry siihen ainakaan heti, vaan kokeilen aluksi barfia ilman nautaa ja vältän kaikenlaisia vehnää sisältäviä tuotteita, ne kun ovat ilmeisimmin yleisimmät allergian aiheuttajat. Ajatus nappuloiden syöttämisestä tuntuu niin vieraalta ja etenkin allergiselle, herkkävatsaiselle koiralle tuntuu loogisemmalta syöttää itse muodostettuja raakoja aterioita. En tiedä onko tämä se paras ratkaisu, mutta päätin kokeilla sitä ja jos oksentelua edelleen ilmenee, kokeilen sitten kunnon eliminaatiodieettiä tai sitä hypoallergista nappulaa. En jotenkin alitajuisen periaatteellisesti tahdo luopua barfista. Ja kieltämättä tuntuisi myös jotenkin vain oman työn helpottamiselta vaihtaa nappulaan heti kun raakaruuan syöttäminen vaatii vähän enemmän työtä. 

Ruokintaprojektin lisäksi on pakko aloittaa myös korvanpuhdistus- ja käsittelyprojekti, tai pikemminkin korvanpuhdistuksen sietämisen harjoittelu ja käsittelyharjoituksen stressaavissakin tilanteissa. Uudi pelkää jo itse korvanpuhdistuspulloakin, joten olen pitänyt sitä lattialla ja pöydällä ja välillä kädessä etenkin silloin kun Uudi syö. Yritän nyt edetä hitaasti ja siirtyä eteenpäin eli pullon tuomiseen korvan viereen vasta, kun se alkaa rentoutua pullon ollessa jossain lähettyvillä.  

2 kommenttia:

Emmi kirjoitti...

Vaikka tuo vaiva itsessään ei olekkaan kiva, niin on varmasti kiva vihdoin saada siihen oksenteluun diagnoosi! Tsemppiä, toivotaan että hyvä ruokamuoto löytyy. :)

Uudille sympatiat Keenalta myös ton korvanpuhdistusprojektin suhteen. Keena ei ehkä ihan noin herkästi reagoi korvanpuhdistukseen, mutta tuli huomattua että korvien tutkiminen ei Keenan lempparihommaa ole. Parin ab-kuurin takia saatiin hiivaa korviin ja eläinlääkärissähän Keena piti sellasen sydäntäraastavan kiljunnan kun korviin vaan katsottiinkin.. :D

Meri kirjoitti...

Kiitos tsempityksestä, sitä todellakin tarvitaan - taas kun tuntuu vain menevän huonompaan suuntaan eikä lääke auta. Onneksi pian on jälleen ell ja se luultavasti mahdollisimman pian tähystetään/otetaan mahasta näyte. Ärsyttävintä varmaan onkin juuri se, kun ei meinaa saada selville mikä sitä oikeasti vaivaa ja mikä siihen auttaisi :/ Pitänee vain tosiaan toivoa että ratkaisu löytyisi.